Category: Bedrijfsbezoek, Verslagen
Project Details:
- Date: 30 oktober, 2017
Het bezoek aan de UB is gecombineerd met de jaarlijkse Prissma GO Infobattle. De beschikbare tijd was daardoor beperkt. We hadden krap een uur voor twee presentaties en een rondleiding. Weinig tijd voor vragen en discussie, maar wel net genoeg om een indruk te krijgen van de enorme verandering die de UB heeft doorgemaakt.
Annelies van IJsseldijk, hoofd Publieksdiensten, gaf een toelichting op de veranderingen. Voor een grondige renovatie waren meerdere redenen:
– Een opfrisbeurt was zeker nodig: sinds de opening in 1985 is nauwelijks iets aangepakt
– Alle faculteitsbibliotheken, behalve de Zernikebibliotheek, zijn opgeheven en ingehuisd bij de (centrale) UB
– Digitalisering verdringt het boek
– Studenten verblijven massaal in de UB en hebben grote behoefte aan studieplekken
Hoe pak je een dergelijke grote ingreep aan? Ideeën zijn vastgelegd in een visiedocument 2020 (de aanvankelijke streefdatum voor realisatie). Inspiratie is opgedaan door ‘holistisch te denken’, het gebouw leeg te denken. Het is niet zo dat er geen collecties meer in de open opstelling staan, maar de hoeveelheid is wel drastisch teruggebracht. Er is fiks gesaneerd in het magazijn (ontdubbeld) en vooral tijdschriften hebben het veld geruimd, want gedigitaliseerd beschikbaar. Er is nog 7,5 km aan boeken over in de open opstelling op de studiezalen en ongeveer 50 km staat in het magazijn. Voor de studenten zijn nu 2100 werkplekken beschikbaar met koffiecorners op elke verdieping en twee dakterrassen. Ook zijn er nu 1 à 2 persoonsstudio’s en groepsstudio’s beschikbaar.
Belangrijk gegeven: tijdens de verbouwing bleef ‘de winkel’ gewoon open. En dat is bijna 24/7. Ook medewerkers moesten hun werk kunnen blijven doen. Het gebouw is daarom per verdieping gestript en opgeknapt.
Bij de herinrichting is rekening gehouden met geluidszones, er is meer daglicht, en de hoeveelheid zuurstof wordt continu gemeten en aangepast aan de hoeveelheid mensen in het pand. In slaap vallen is er niet meer bij, de aanvoer van verse lucht houdt je bij de les. Balies zijn nagenoeg uit het beeld verdwenen. Er is nog een centrale balie (receptie en inlichtingen) en het uitlenen en terugbrengen gaat via zelfservice op basis van RFID.
Frank den Hollander, afdeling Communicatie, licht toe hoe belangrijk communicatie met de gebruikers is geweest is tijdens het traject en welke kanalen daarvoor ingezet zijn. Vooral berichtgeving via beeldschermen (narrowcasting) en Twitter bleken effectief. Actief communiceren was nodig omdat er veel heen en weer gesleept is met collecties.
Bij de oplevering in het voorjaar is er een hele feestweek opgetuigd met programmaonderdelen voor zowel medewerkers als studenten. En met een officiële opening door oud-student Arjen Lubach!
Lieke de Veer
Bestuurslid NiN