Category: Bedrijfsbezoek, Verslagen
Project Details:
- Date: 25 juni, 2017
NiN bedrijfsbezoek Agentschap Telecom 15 december 2016
Alles wat draadloos is, maakt gebruik van etherfrequentie. Agentschap Telecom (AT) is verantwoordelijk voor het op een betrouwbare manier verdelen van de beschikbare ruimte in de ether en het erop toezien dat iedereen zich aan de afspraken daarover houdt.
Spectrum
Ruimte genoeg in de ether, dus hoe moeilijk kan het zijn? Deze middag wordt duidelijk dat het om complexe materie gaat en dat er heel wat bij komt kijken. En blijkt dat we met zijn allen vooral op hetzelfde stukje van het spectrum actief zijn, waardoor het dus toch heel druk is en voorkomen van verstoring een belangrijk aandachtsgebied is.
Frans van Bergen, van de afdeling Strategie & Communicatie, heeft een beeld geschetst van de vele terreinen waarop AT actief is. Dat gaat van WiFi, drones, Internet of Things, tot autosleutels, gehoorapparaten digitale (DAB) of analoge radio. En omdat de ether niet aan landsgrenzen gebonden is, vormen het maken van internationale afspraken over standaard frequenties, ook een aanzienlijk onderdeel van de werkzaamheden van AT.
Trends
Omdat technologische ontwikkelingen een hoog tempo van verandering en vernieuwing kennen, is het volgen van trends en het in schatten van de gevolgen ervan een absolute must voor AT. Daarom hebben zij de ECD-radar ontwikkeld. Marianne van Dijk, afdeling Strategie & Communicatie, geeft een toelichting op het ontstaan ervan en vraagt aan de zaal welke trends zij op dit moment van belang vinden. Het voorbeeld van de zelfrijdende auto wordt gebruikt om aan de hand van ‘vragenlijst voor trends’ af te tasten. Het gaat om vragen als: ‘wat is de maatschappelijke impact, welke ontwikkeling kan voor versnelling en welke voor vertraging zorgen, hoe gaat dit ons dagelijks handelen beïnvloeden?’ Genoeg stof voor discussie.
Voor Rene Vroom, manager afdeling Innovatie, is een half uur spreektijd eigenlijk te kort. In hoog tempo passeren veel feiten en cijfers de revue en dan is er ook nog een filmpje ter ondersteuning. Wat ik onthoud is dat er vele kabels de grond in moeten om van de etherfrequenties gebruik te kunnen maken, dat 50% van alles wat er door de ether gaat, opgeslokt wordt door beeldmateriaal en dat 80% van de traffic binnenshuis plaats vindt. We leren dat het spectrum niet vol kan raken en niet schaars is, maar dat het ongestoord gebruik maken van het spectrum mogelijk wel schaars wordt.
5G
Het voordeel van 4G ten opzichte van 3G is dat het zorgt voor een snellere internetverbinding op je smartphone, tablet of laptop via het mobiele netwerk. Bij 5G wordt connectivity het belangrijkste. Alles staat met elkaar in verbinding. Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘Internet of Things’. AT is betrokken bij het 5Groningen project, waarbij onder andere gekeken wordt naar het toepassen van drones in de landbouw, bijvoorbeeld door de groei van gewassen te volgen. 5G is naar verwachting rond 2020 beschikbaar en heeft grote gevolgen voor de infrastructuur. In Eindhoven wordt nu geëxperimenteerd met LiFi: het inzetten van breedband via lichtkanalen. Het bereik wordt daarmee kleiner, maar er is een enorme toename van beschikbare capaciteit als je ‘in het licht’ zit.
Kwetsbaarheid
Met alle genoemde ontwikkelingen kunnen we steeds meer en worden we steeds afhankelijker van ons mobieltje. Daar zit ook een keerzijde aan. Jako Jellema wijst ons haarfijn op onze telekwetsbaarheid door bij herhaling de vraag te stellen: ‘hoe ben je verbonden?’ En ‘wat gebeurt er als alles het ineens niet meer doet?’ Zijn we ons daarvan bewust en hoe bereiden we ons daar op voor? Wat is je handelingsperspectief? Welke maatregelen kun je nu nemen op je werk? Geen antwoorden, maar wel heel veel vragen die we allemaal mee mogen nemen naar onze eigen omgeving en organisatie.
We sluiten (terecht) af met een borrel en dank aan Agentschap Telecom (met name Joyce Knol) voor de organisatie van deze boeiende middag.
Lieke de Veer
Bestuurslid NiN