Category: Bedrijfsbezoek, Verslagen
Project Details:
- Date: 24 oktober, 2014
Innovatieprojecten bij de RDW
Verslag NIN bezoek aan het ICT Bedrijf van de RDW (voormalige Rijksdienst Wegverkeer) op 23 oktober 2014.
Innovatieprojecten bij de RDW bleek een aansprekend onderwerp want veel NIN-leden meldden zich aan. Sommigen kwamen helaas niet verder dan de reservelijst. We werden ontvangen door Sjoerd Weiland en Gerard Doll, respectievelijk communicatieadviseur en divisiemanager van het ICT Bedrijf van de RDW. Sjoerd deed de algemene introductie en Gerard vertelde over het IT werk en de innovatieprojecten.
Gestart werd met een filmpje waarin de hoofdtaken van de RDW werden getoond: taken op het gebied van toelating van voertuigen en onderdelen daarvan, toezicht en handhaving, registratie, informatieverstrekking en documentafgifte. De RDW bestaat uit drie onderdelen: Divisie Voertuigtechniek, ICT Bedrijf en Divisie Registratie & Informatie.
Miljarden raadplegingen per jaar
In 2013 verwerkte de RDW anderhalf miljoen transacties per dag, een jaar later is dat opgelopen tot 5 à 6 miljoen per dag. Vandaag gaf het live-scherm aan dat er tot drie uur al 3,5 transacties verwerkt waren 18301 APK-keuringen, 5000 nieuwe rijbewijzen en 11 vorderingen rijbewijzen. De politie doet alleen al 2 miljard raadplegingen in de RDW-database per jaar. Het is ook voor hen belangrijk dat de database 24/7 beschikbaar is want in het geval van een ongeluk moet de politie onmiddellijk het kentekenregister kunnen checken.
Om dit groeiende aantal het hoofd te kunnen bieden en ook om in te kunnen spelen op snelle veranderingen in de automotive industrie is innovatie van groot belang.
Het ICT Bedrijf van de RDW werkt samen met andere noordelijke organisaties met een grote IT-afdeling, zoals DUO, het CJIB, DICTU en de Hanzehogeschool. Met deze organisaties wordt kennis uitgewisseld en personeel uitgewisseld (zie ook: http://www.samenwerkingnoord.nl/). De RDW werkt nauw samen met veel partners op nationaal en Europees niveau. Via de Eucaris-database kunnen Europese overheden in elkaars systemen kijken.
Zelfrijdende auto
De veiligheid van auto’s is de wettelijke verantwoordelijkheid van de RDW. De zelfrijdende auto is een hot topic en een punt van zorg voor de RDW. Werktuigbouwkundigen hebben over het algemeen niets met data maar in de toekomst moeten het halve IT-ers worden om het hoofd te kunnen bieden aan alle veranderingen in de automotive industrie.
De zelfrijdende auto heeft gevolgen voor het kentekenregister: hoe gaat dat in de toekomst? Gaat dit straks via een IP-adres waardoor er geen kentekens meer nodig zijn? Als auto’s zelfstandig gaan rijden, heeft de bestuurder dan geen rijbewijs meer nodig? Ook is het een trend dat jongeren minder belangstelling voor auto’s hebben. Ze hoeven niet meer zo nodig een auto te bezitten, maar lenen of delen er liever een als dat zo uitkomt of ze nemen een abonnement op een dienst als Green Wheels. De RDW verliest op termijn dus business op verschillende fronten. Het is dan de uitdaging om nieuwe diensten te leveren.
Opleiding data science
Het is een nieuwe wereld en het probleem is dat 35% van de RDW medewerkers hiervoor niet is opgeleid. Er is behoefte aan een data science opleiding, maar de RUG en de Hanzehogeschool bieden een dergelijke opleiding (nog) niet aan. Daarom heeft de RDW besloten om zelf een data science masterclass te gaan aanbieden. Ook de IT Academy Noord-Nederland kan hierin een rol spelen. Een ander punt van zorg is dat 25% van de ervaren medewerkers voor 2020 met pensioen gaat.
Een greep uit de innovatieprojecten
Bij de RDW vinden erg veel innovatieprojecten plaats. Een greep uit de interessante projecten waar de medewerkers aan werken:
- Van fysieke brieven naar digitale brievenbus (mijn.overheid.nl). Grote kostenbesparing: van € 1,50 voor een brief naar 0,10 cent voor een digitale brief. Denk hierbij aan een APK herinnering.
- De ontwikkeling van het Nationaal Parkeer Register: al rijdend in een auto worden geparkeerde auto’s gecontroleerd op basis van kenteken. Hierdoor hebben gemeenten enorm op parkeerwachten kunnen besparen.
- Van het papieren kentekenbewijs naar de plastic kaartjes met NFC chip. De kaart wordt door de RDW zelf bedrukt. De chip wordt ook voorzien van informatie door de RDW.
- Van het papieren rijbewijs naar de plastic rijbewijscard met chip. Deze kan als formeel ID bewijs gaan gelden. Kan mogelijk op termijn ook gebruikt worden voor E-ID.
- Remote document authentication: combinatie van DigiD, rijbewijs en paspoort. Uit te lezen met een mobieltje. Veilig en goedkoop. Veel veiliger dan DigiD nu is.
- Er loopt nu een experiment met de ‘car box’ die big data genereert waar de RDW veel nieuwe informatie mee kan genereren. Het experiment beperkt zich voorlopig alleen tot auto’s van vrijwilligers vanwege privacy kwesties. De box slaat veel privacygevoelige gegevens op. Niet alleen permanente monitoring van componenten, ook GPS locatie en snelheid. Kortom, bruikbare data voor APK keuringen en handig voor diefstal en fraudebestrijding. Het apparaat is zo gevoelig, dat het zelfs kan registreren waar kuilen in de weg zitten. Allemaal zaken die kunnen bijdragen aan handhaving, toezicht en veiligheid op de weg. Zoals gezegd is privacy wel een issue. Kanttekening hierbij is dat ook nu al door moderne auto’s continue gegevens worden opgeslagen en doorgegeven aan de fabrikanten. En dan hebben we het niet alleen over performance data, maar ook over zaken als snelheid en GPS locatie. Ook Google en de overheid weten al veel meer van ons dan we ons realiseren. Gerard: “Privacy is voor een deel een sentimentele discussie die innovatie kan laten stagneren. Dat wil je niet”.
- Open data: De RDW stelt veel open data ter beschikking. In principe moet iedereen in het kentekenregister kunnen kijken. Het is soms wel lastig vast te stellen wat gevoelige en wat niet-gevoelige informatie is. Dat is vaak een kwestie van interpretatie. Ook kunnen bepaalde gegevens op zich niet gevoelig zijn, maar wel als ze in combinatie met andere gegevens worden bekeken. De RDW heeft een schaduwsysteem voor gevoelige zaken. Er wordt regelmatig aan hackers gevraagd om de systemen te testen.
Na afloop van de presentaties was er nog ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en het kennismaken en netwerken met andere NiN-deelnemers. De woorden van de sprekers boden genoeg stof tot nadenken en discussie.
Het NiN dankt Gerard en Sjoerd voor deze interessante bijeenkomst en voor de openheid en de bereidheid waarmee ze informatie met ons wilden delen.
Oproep
Werk jij ook in een boeiende, dynamische omgeving met voor andere NiN-deelnemers interessante projecten? Laat het ons weten en wie weet kunnen we in 2015 bij jouw organisatie op bezoek.
Het NiN-bestuur